Sfaturi pentru gradinari

Sfaturi pentru gradinari

    A fi un începător într-ale grădinăritului poate fi un adevărat noroc sau o pedeapsă.

    Depinde cu ce atitudine pornești în această călătorie și cât de mare este dorința de a concepe un spațiu verde atrăgător.

    Grădinarii începători găsesc, de multe ori, dificilă activitatea de a iniția amenajarea și organizarea zonei din jurul casei. Unde se așează coniferele, ce tipuri de flori scot în evidență arhitectura casei, cum trebuie porționată curtea – toate sunt întrebări care descurajează orice grădinar novice.

     Există multe aspecte care trebuie luate în considerare când plantezi, însă câteva informații bine direcționate te vor ajuta să profiți de toate avantajele creșterii propriei grădini.

 p1040583_400
        Cultivă legume și verdețuri

Toate îndoielile cu privire la munca grea vor dispărea în momentul în care vei beneficia de propria recoltă de roșii, morcovi, salată, mărar, pătrunjel sau ardei.

Va fi foarte reconfortant și stimulativ să te deplasezi doar până în spatele casei pentru câteva frunze de busuioc, pentru un castron cu roșii sau pentru un vas cu mere proaspete.


        Fă un plan și un calendar

Pune-ți întrebări de genul unde, când și ce trebuie plantat. Înainte să cheltui banii pe semințe, răsaduri sau unelte, fă un plan al grădinii.

Acest proiect ar trebui să includă hărți clare ce vor indica locul unde vor fi plantate anumite soiuri de flori sau de legume, precum și calendarul detaliat al lucrărilor.

Află care este distanța potrivită dintre rânduri, care plante trebuie semănate primăvara sau toamna, ce soiuri preferă zonele umbroase.

 
        Îmbunătățește calitatea soluluiamenajarigradini6_400

Majoritatea plantelor de grădină preferă un sol aerat, ușor, bogat în substanțe nutritive.

Fertilizarea pământului reprezintă o etapă importantă. Fie că apelezi la compost natural, la îngrășământ sau la produse organice, oferă solului toate elementele de care are nevoie pentru a susține o recoltă sănătoasă și atrăgătoare.

Înainte de a aplica fertilizantul potrivit este indicat să testezi calitatea solului la un centru agricol.

 
        Informează-te despre plantele pe care le cultivi

Alocă puțin timp pentru a afla cât mai multe lucruri despre soiurile preferate pe care vrei să le admiri în propria grădină.

Învață cum trebuie grupate plantele, unde trebuie așezate anumite soiuri de flori, care este compania preferată pentru arbuștii mereu verzi, câtă lumină necesită trandafirii, ce sol preferă lalelele, când se cultivă levănțica, etc.
 

        Udă într-un mod eficient

Înainte de a finaliza grădina și de a planta toate soiurile, ia în calcul instalarea unui sistem de irigare subteran.

Acesta va funcționa prin picurare la rădăcinile plantelor, doar când este nevoie, economisind astfel apa.

Dacă alegi să uzi grădina cu ajutorul unui furtun, evită să pulverizezi apa pe întreaga plantă. Poate cauza apariția și răspândirea bolilor, cum ar fi mucegaiul sau rugina.

În ceea ce privește momentul prielnic, udatul de dimineață este considerat ideal pentru sănătatea și dezvoltarea plantelor.

 gradina2info722info488_400
        Ferește-te de dăunători

Verifică periodic starea florilor sau a legumelor, uită-te după semne de infestare cu diferite boli.

Tratează afecțiunile cu soluții naturale, în special în cazul legumelor/fructelor care urmează a fi consumate.

 
        Integrează cărări și alei înguste

Micile poteci din curte, realizate din pietriș, marmură, travertin, beton sau granit, sunt absolut minunate.

Pe lângă faptul că fac legătura între diferite zone ale grădinii, aceste alei îndeplinesc și un rol estetic, decorativ.

Include în planul de organizare a spațiului verde câteva asemenea cărări, chiar dacă se prezintă sub forma bucăților de piatră așezate pe gazon.

 
        Rotește culturile

Schimbă de la an la an poziționarea straturilor cu legume. Unele soiuri au capacitatea de a îmbogăți pământul cu azot (fasolea), ceea ce le transformă în culturi premergătoare ideale (pentru roșii sau porumb).


        Lasă loc pentru flori

Florile hrănesc ochii și sufletul. Alocă-le un spațiu generos.

Culorile intense, formele, dimensiunile variate și parfumul îmbietor transformă florile într-o prezență obligatorie în orice grădină.